Jdi na obsah Jdi na menu
 


5 zabijáků vztahu

23. 8. 2020

Vztahy se nezhorší ze dne na den. Nenápadné, ale destruktivní vzorce chování pomalu nahlodávají váš vztah a než si toho všimnete, z pohádky se stanou každodenní hádky.

Dobrá zpráva je, že když tyto vzorce rozpoznáte, s trochou péče se váš vztah může opět uzdravit. Pojďte se tedy podívat na 5 zabijáků, které pouto mezi vámi postupně ničí.

Čtení myšlenek

Nejrychlejší cesta ke zkáze. Místo naslouchání předpokládáte, co si ten druhý myslí a než byste měli pochopení, raději hned odsuzujete. Číst myšlenky ale nikdo neumí, takže ať už to vypadá jakkoli, vždy se zeptejte a skutečně naslouchejte. Pokud někdy jeden z vás řekl „Vím, proč děláš tohle…“, ve svém vztahu praktikujete právě čtení myšlenek.

Nereálná očekávání

Do vztahu vstupujete s určitými očekáváními. Jak budou rozdělené domácí práce, jak budete vychovávat děti, kolik peněz za co utratíte. Problém nastává, když vaše očekávání přerostou v nereálná. Zdravá a dohodnutá pravidla / očekávání vás mají osvobozovat, ne poutat. Nereálná očekávání se často projevují jako neustálá kritika, připomínáte svému protějšku nejrůznější pravidla, neustále napadáte, jak se chovají a nedáváte šanci na nápravu.

Porovnávání

Porovnávání nesvědčí nikomu a o vztahu to platí obzvlášť. Každý je jiný, do hry vstupuje vyzrálost vás obou, načasování, čas jako takový, emoční stabilita… Porovnávání vašeho vztahu s bývalými nebo známých je recept na katastrofu. Pamatujte, vztahy na Facebooku a z vyprávění vždycky znějí krásně. A co se týká vašich bývalých, pokud byly tak skvělé, proč skončily? Sníte, jak by to bylo krásné, kdyby jenom…? Přestaňte porovnávat a pracujte na tom, co skutečně máte.

Touha kontrolovat

Svět kolem nás je nepředvídatelný, často tak máme tendenci snažit se kontrolovat vlastní prostředí. Doma to do jisté míry jde, ale jakmile se snažíte kontrolovat člověka vedle sebe, zakládáte si na katastrofu. Tato touha vždy vychází z nejistoty a malého sebevědomí. Zapracujte na sobě a věřte svému protějšku.

Rutina

Každý vztah se po nějaké době ustálí. Jakmile ale partneři získají pocit, že mají toho druhého „jistého“, přestanou dělat ty malé zamilované drobnosti. A mezi vámi se usídlí nuda a začnete se vzájemně vzdalovat. To se stane, důležité je teď zase trochu zamíchat karty. Najděte si novou rutinu, jako třeba rande každý druhý pátek. Dovolená na nové místo. Přestavte nábytek. Přihlaste se na společný kurz. Rutina přijde vždy, nenechte ji se usadit. Identifikujte ji. Zničte ji. Žijte. A sledujte svůj vztah, jak se i on vrací k životu.