Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak reagujete na nepříjemné situace?

29. 5. 2019

Jedovaté poznámky, urážky, nadávky, nesnesitelné ticho, útok, hádky? To je jen malá část příkladů, jakými zle reagovat na situace, které vám nejsou úplně příjemné. Proč se tímto zabýváme? Protože to, jak se v určitých situacích zachováte, o vás mnohé vypovídá.

Jak se lidé nejčastěji brání a proč?

Slovní a fyzický útok

Naštval vás někdo? Dozvěděli jste se od druhých něco, co vám není úplně po chuti? Jak se s tím vyrovnáte? Mávnete nad danou situací rukou a nebudete ji nadále řešit nebo začnete na druhé útočit?

Ať už se jedná jen o slovní projevy, jako jsou urážky nebo nadávky nebo naopak o projevy fyzické (házení věcmi, kopání do dveří, fackování nebo jiný projev fyzického násilí), ani v jednom případě není vaše chování správné.

Přemýšlejte o tom, co vám na dané situaci nejvíce vadí. Proč došlo k tomu, že jste se nechali vyprovokovat? S čím daná situace souvisí? Je spojená s nějakou nepříjemností z minulosti nebo se jedná o zásah do „nezhojené rány“? Pokuste se najít souvislosti a přijít na způsob, jak problém vyřešit. Agresivní chování opravdu nebývá nejlepším řešením partnerských / manželských nebo pracovních sporů.

Smích jako obranný mechanismus

Zlehčovat všechny situace a křečovitě se usmívat, jen aby nikdo nepoznal, že máte problém, to také není nejlepší řešení. Udělat si ze sebe občas legraci nebo zlehčit nepříjemné chvíle trochou humoru, to je v pořádku. Nesnažte se však působit na ostatní jako „vždy happy“. K tomuto způsobu řešení problému se uchylují nejčastěji lidé, kteří mají nízké sebevědomí. Křečovitý smích nic nevyřeší. Zapracujte sami na sobě a používejte smích jen jako projev skutečného štěstí, nikoliv jako prostředek k maskování svých problémů.

Obětní beránek

Reagujete na všechny nepříjemné situace tak, že se stavíte do role obětního beránka? Pláčete, vzdycháte, demonstrativně odcházíte, vztahujete všechnu vinnu vždy na sebe? Libujete si v roli ukřivděného chudáčka? Proč to děláte? Proč se nepostavíte problémům raději čelem?

Pamatujte, že vy jste strůjci svého štěstí a pokud si budete neustále opakovat, že vás nemá nikdo rád, že se nikomu nikdy nezavděčíte, že nejste pro nikoho dost dobrým (dost dobrou), věřte, že to tak opravdu bude. Pokud budete smýšlet negativně, váš život negativní bude. Změňte to! Pokud budete na lidi kolem vás působit mile, usměvavě, jedním slovem pozitivně, budou se chovat stejně i oni k vám. Lidé většinou zrcadlí chování těch druhých.

Útěk od problémů

Někdy se tento způsob řešení problémů jeví jako nejvýhodnější. Ale pouze v některých situacích. Proč se dohadovat s člověkem, o kterém víte, že už se nikdy nepotkáte? V takovém případě bude lepší odejít a problém více neřešit.

Toto řešení ale není vhodné v případě, že se jedná o partnera, manžela, rodinu, kolegu v práci nebo třeba kamaráda. Pamatujte si, že od zásadních problémů se nikdy neutíká. Problémy se musí řešit. Ideálně tak, abyste našli řešení výhodné pro obě strany, tedy nějaký přijatelný kompromis.

Jak správně postupovat?

V každém případě se vždy pokuste zhodnotit, zda je potřeba „problém“ řešit nebo nikoliv. Maličkosti, které by vám jen braly energii raději neřešte, zásadní problémy ano. Nemá cenu za každou cenu proti někomu /  něčemu bojovat. Je dobré naučit se kompromisu.  Někdy prostě musíte ustoupit vy, jindy protistrana.