Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak úspěšně překonat první nervózní týdny ve vztahu?

25. 6. 2018

První rande není jediné, na kterém jsme nervózní a bojíme se, aby vše vyšlo na jedničku. První týdny v novém vztahu mohou být stresující zrovna tak. Vzhledem k tomu, že vám však na vašem protějšku opravdu záleží, dáváte si pozor, abyste vztah „nepokazili“. Přinášíme vám pár tipů, jak překonat počáteční nervozitu.

S příbuznými a přáteli svou lásku seznamte nejdříve po měsíci a půl
Pokud máte příliš aktivní babičky, určitě víte, o čem mluvíme. Příbuzní vám ale nemusí zrovna plánovat svatbu, abyste si ke stávající nervozitě přidali ještě další. S přáteli jste na tom podobně. Ti často popichují. Nejdříve si musíte být vztahem zcela jisti vy. Poznávejte se bez toho, aby vám do toho mluvili ostatní. Není třeba tajit, že s někým chodíte. Ale svou rodinu a novou lásku zkrátka seznámte, až bude vhodný čas.

Neskončete spolu v posteli příliš brzy
Touha s vámi může pěkně zamávat, ale vydržte to. Pokud spolu máte v úmyslu opravdu dlouho zůstat, poznejte se nejdříve jako osobnosti. Sedíte si v názorech, způsobech chování, zvycích? A pokud ne, je pro vás velký problém to tolerovat? Kdybyste se spolu milovali příliš brzy, vládu převezmou staré známé hormony. A až by touha trochu povolila, mohli byste zjistit, že si nemáte co říci.

Mějte na paměti „vyšší perspektivu“
Někteří tomu říkají udržet pozornost, jiní mantra, další se spokojí s onou perspektivou. Vždy to znamená to stejné. Uklidňujte sami sebe a udržte si nadhled. Dělejte si vnitřní poznámky, nebo klidně přilípněte na ledničku lístek s nápisem „Soustřeď se na to, jestli se on / ona líbí tobě, ne naopak“ nebo „Jestli spolu máme být, tak odepíše.“ Udržujte tak svou mysl soustředěnou. Nepodlehnete nejistotě.

Zapomeňte na „To je ten pravý / ta pravá“!
Pokud v prvních měsících vztahu vypustíte z úst tuto větu, řítíte se do problémů. Pokaždé. Tímto směrem se nepouštějte ani v myšlenkách. Potřebujete svá očekávání udržet na uzdě. Začnete na svou novou známost myslet jako na nehynoucí lásku a začnete vytvářet tlak na sebe i na něj nebo na ni. A skončíte zase sami. Buďte tak realističtí, jak jen to jde. Udržte v rodícím se vztahu zábavu a pohodu.