Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak zažehnat krizi ve vztahu?

23. 12. 2019

Na vánoční svátky se vedle dětí těšívají i dospělí. Kdy jindy se nám poštěstí mít více než tři dny volna za sebou, aniž bychom si museli brát dovolenou? Celý stres kolem svátků ale bohužel často odhalí nefunkční drobnosti, které jindy přehlížíme. Právě ve volnu často vyplují na povrch. A zrodí se milostná krize. Jak z ní ven?

Přiznejte si problém
Snažíme se mít co nejkrásnější svátky. Klidné, milé, pohodové. Ale pod povrchem to mezitím vře. Zapomeňte na všechny rodinné návštěvy a věnujte se sobě navzájem a svému vztahu. Co se děje? Je to jenom Vánocemi, nebo se jedná o něco hlubšího? Vezměte ono spojení „rodinné svátky“ z trochu jiného úhlu – co není v pořádku? Proč se cítíte tak nepříjemně? Je stokrát snazší řešit problém, který znáte než neurčitý problém nepohody.

„Ukažme“ si na něj/ni
Tento krok je velice ošidný. Než se do něho pustíte, udělejte si co největší pohodlí. Mísa cukroví, sklenice dobrého vína či plechovka dobře vychlazeného piva, a hlavně vypnuté telefony. Zjistili jste, co vám vadí a teď se musíte zamyslet, jestli se jedná o něco obecného nebo vyloženě o zlozvyk váš či vašeho protějšku.

Nehodnoťte a neodsuzujte! Navzájem se vyslechněte. Nepředhánějte se, kdo je horší, nerozčilujte se, pokud váš miláček ani neví, že vůbec dělá to, co mu či jí vyčítáte. Je to těžké, napoprvé vám „naskočí“ automatická obranná reakce. Pro fungující vztah je ale nesmírně důležité to probrat a na obou stranách se zamyslet.

Ideální vs. opravdový vztah
Popusťte uzdu své fantazii a vysněte si naprosto dokonalý vztah. Nijak se neomezujte a pusťte se do detailů – jak vypadá obyčejný den, jak rande, jak Vánoce, kam byste v perfektním, ideálním světě jezdili na dovolenou a co byste tam dělali. Teprve ve druhé fázi přidejte i praktickou stránku. Neomrzelo by se vám, kdyby vám každý den nosil květinu? Kam byste je dávala? Vážně chcete každý den slyšet, jaký jste borec a potom mít dvě zcela prázdné hodiny jen pro sebe, kdy vám ona bude dávat prostor pro sebe samé?

Zůstaňte u přání, která skutečně chcete a vzájemně si je předneste. Pak si vezměte třeba půl hodinky na rozmyšlenou a proberte, která přání jste schopni a ochotni svému miláčkovi splnit.

Podívejte se cizíma očima
Čerstvý vzduch zavane i tam, kde se okno otevře jen částečně. Aneb pokud jste (ještě) nezvládli úspěšně projít předchozími kroky, nezoufejte. Stejně důležitá je už snaha. Snaha tomu druhému porozumět, vcítit se do jeho/její situace. Jak se asi dívá na tohle? Co cítí? Proč jedná zrovna tak, a ne jinak? Nečteme si navzájem myšlenky, proto svoje názory nikdy neberte jako stoprocentní.

Ovšem váš protějšek uvidí, že se snažíte mu/jí porozumět. A to je jeden z nejlepších pocitů, jaký může člověk zažít. Je pak také mnohem ochotnější ke kompromisům, komunikaci a práci na vztahu.