Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jazyky lásky. Jakým mluvíte vy?

28. 7. 2021

Žádný člověk není stejný, a tak i to, jak vyjadřuje lásku, je jiné. Pojďte se naučit všechny jazyky lásky.

Co jsou jazyky lásky?
Vztah funguje jen tehdy, když si oba milenci rozumějí. Lásku lze ale vyjádřit více způsoby. Po pár letech zkoumání se vědcům podařilo identifikovat pět hlavních. A každý člověk se rodí s jedním. Můžete mít samozřejmě i kombinaci vícero, jeden nedominantní například pochytíte v rodině.

Kolik jazyků umíš…
Je ovšem důležité alespoň znát všech pět. Pokud totiž nebude „mluvit“ tím, který chápe váš protějšek a naopak, ani jeden z vás se nebude cítit dostatečně milován. Když budete mluvit každý jinak, bude u vás docházet k neustálým nedorozuměním. Naopak při chápání pozitivně ovlivníte váš vztah po všech stránkách, od domluv na nákupu přes sexuální život až po hlubokou citovou intimitu.

Na následujících řádcích vám tedy přinášíme 5 jazyků lásky, čím se vyznačují, co znamenají a jak je používat.

1. Slovní ujištění
Někdo se řídí heslem, že činy jsou silnější než slova. Pětina lidí ale pokládá slovní ujištění za klíčové. Má to obrovský vliv na to, jak moc se cítí milovaní. Slovní vyjadřování je tak důležitější než kdekoli jinde. A nezapomínejte, že nejde jen o to, co říkáte, ale i jak to říkáte. S partnerem nebo partnerkou mluvícími tímto jazykem lásky tedy nahlas říkejte, co na nich obdivujete, proč je milujete, jak se cítíte, co si přejete a tak dál. Vyslovte své myšlenky nahlas.

2. Doteky
Kontaktní partneři žijí skrze doteky. Více než ostatní těží z fungující sexuální stránky vztahu, ale ta není všechno. Patří sem i polibky na rozloučenou a na přivítanou, držení se za ruce, ruka na rameni a tak dále a tak podobně. Často se tedy svého miláčka, který mluví tímto jazykem, dotýkejte i mimo ložnici. Jemné pohlazení, když procházíte kolem, dokáže divy. Dáte tak své lásce najevo přesně to, co každý vztah potřebuje – že ji nebo jeho milujete.

3. Dary
Dávání i přijímání je v tomto jazyce dominantní. Od darování bonboniéry po erotickou masáž. Nejen tedy o hmotné dary, „dávání“ je možná lepší vyjádření. Všechna překvapení, drobnosti, hmotné dárečky a tak dále mají význam. Pokud chcete posílit váš sexuální život, překvapte miláčka s tímto jazykem erotickou masáží, hračkou, nebo návrhem, co byste chtěli vyzkoušet. V každodenním životě jim jen tak přineste jejich oblíbené jídlo, naplánujte výlet.

4. Gesta
Je často zaměňován s jazykem darů a také je mu v lecčem podobný. Gesta se ale projevují více v každodenním životě. Partner mluvící tímto jazykem tedy třeba nakoupí, natankuje za vás, protože vy to nesnášíte, zařídí výlet celý sám či sama a vám pak předloží jen lístek a itinerář. Svého partnera tak nejvíc potěšíte, když splníte všechny ty drobné každodenní povinnosti, než se přesunete do ložnice apod. Nejvíce milovaní se zkrátka cítí tehdy, když ukazujete drobná i větší láskyplná gesta.

5. Pozornost
Společně strávené chvíle jsou pro člověka mluvícího tímto jazykem mnohem víc než pro ostatní. Právě v těchto momentech se cítí skutečně spřízněni, milováni. Jde o všechny ty momenty, kdy se věnujete jen jeden druhému bez rozptylování. Samozřejmě tedy intimní chvilky, stejně tak ale i společné sledování filmu v soukromí obýváku, nebo rande na večeři s mobily vypnutými a uschovanými v kapsách. Nezapomeňte tedy odkládat mobil, ideální pro vás budou deskové hry jako společné trávení volného času a v ložnici se přísně věnujte jen své lásce.