Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jste zamilovaní, nebo závislí?

26. 10. 2020

Jste jako jeden. Máte společné koníčky, názory i přátele. O stejných cílech do budoucna nemluvě. Zdá se to jako ideál. Jenže místo dokonalého vztahu může jít o citovou závislost na jiném člověku aneb jeden z partnerů se až patologicky přizpůsobuje a ztrácí tím vlastní osobnost.

Jakákoli závislost postupně ničí nemocného i ty, kteří ho / ji milují. Ať už jste závislí na alkoholu, nakupování, sexu, práci, automatech nebo sbírání plyšových medvídků. Ano, některé závislosti jsou škodlivější než jiné. Všechny ale mají něco společného – duchovní vnitřek závislého je prázdný a on ho potřebuje někde naplnit.

Rozchod? Katastrofa!

Katastrofu pro citově závislého člověka představuje rozchod. Proto dělá vše pro to, aby s ním nebo s ní byl protějšek vždy spokojený. Závislý ale nemá nebo nevidí hranice, kdy končí zdravá láska aneb umění kompromisů a kdy už zcela překopává svou osobnost.

Citově závislý člověk

•    tráví veškerý možný čas se svým protějškem
•    nemá žádné vlastní zájmy, přátele nebo touhy
•    nikdy neudělá žádné rozhodnutí sám / sama za sebe
•    všechny názory protějšku bere za své, souhlasí s nimi
•    chronicky trpí strachem z opuštění (a samoty)
•    chování v přítomnosti a nepřítomnosti partnera se liší

Všechny body jasně ukazují, jak moc se citově závislý člověk přizpůsobuje. Nejde o kompromis nebo „jednou já, podruhé ty“. Závislý kompletně mění svou osobnost, a to s každým novým protějškem. Zvláště na začátku se tak může jevit jako ideální. Naprostá citová závislost je ale patologická a škodlivá pro obě strany, což se projeví dříve, či později, ale projeví se to.

Po zamilovanosti přichází pád. Prudký a bolestivý

První trhliny nastanou po opadnutí zamilovanosti. Zdravý partner či partnerka se opět začínají obracet ke svému životu. Tedy kromě miláčka se věnují i práci, kamarádům, vracejí se ke koníčkům a sem tam vyhledávají samotu.

Tento zcela normální vývoj je ale pro závislého silně stresující. Začne mít pocit, že ho vyvolený / vyvolená již nemiluje a často se to projeví v přehnané žárlivosti, kolísáním nálad a podrážděnosti a často také propadají silným pocitům viny, co kde udělali špatně.

Následují jen dvě možné cesty

V tuhle chvíli nastává vztah, kde je jeden hrozivě nejistý a druhý jej musí neustále přesvědčovat, že jsou stále zamilovaní, stále ve vztahu, nikdy druhého neopustí… Nebo to onen zdravý partner nevydrží a opravdu odejde. Závislý pak má pocit, že rozchodem ztratil kus sebe, je v depresích a zoufale hledá někoho nového. A vše se opakuje.

Zapracujte na sobě

Pokud někoho takového znáte, zkuste je přesvědčit, že potřebují odbornou pomoc. Zvláště pokud jste s citově závislým člověkem ve vztahu. Pakliže na sobě samých pozorujete některá z poznávacích znamení, začněte na sobě pracovat. Když zvládnete ve vztahu udržet sami sebe a nepodléhat hned pocitům zmaru a viny, teprve tehdy budete schopni nalézt opravdu krásný, zdravý a spokojený vztah.