Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když láska zabíjí sama sebe

25. 4. 2019

Nic se nemá v životě přehánět. A to platí i pro lásku. Přílišná láska totiž partnerskému vztahu (manželství) škodí.

Milovat příliš. Dvě slova, která se podle většiny vzájemně vylučují. Pokud budete milovat svou lásku až příliš, můžete váš vztah úplně zničit. Podívejte se na některé důvody, proč přílišná láska nadělá více škody než užitku.

Nevidíte problémy

Spousta doporučení ke šťastnému vztahu radí, abyste se přehnaně nezabývali problémy. To ale neznamená, že je máte zcela přehlížet. Pokud milujete příliš, může to zastřít váš úsudek. Nepoznáte potom, co je správné a co už ne. Psychické nebo i fyzické násilí můžete pokládat za „daň“ za vztah a možná dokonce nabudete dojmu, že tak to funguje všude. Jen proto, že svůj protějšek milujete. Takto extrémní situace navíc nemusí nastat – v pořádku vám může přijít například i to, že má váš miláček někoho dalšího. Tedy dokud se stále vrací domů k vám.

Váš miláček je váš celý svět

Zní to možná nádherně. „Jsi můj celý svět.“ Nenechte se ale nachytat. Stvořením světa ve svém protějšku znamená, že jste ztratili sami sebe, svou identitu a osobitost. Vzdali jste se svých snů jako kariéry nebo cestování, či jste zanevřeli na svůj společenský život, protože chcete veškerý čas trávit s miláčkem? Není to romantické, jak byste si mohli naivně myslet. Naopak byste měli zpozornět. Pravdou v takové chvíli je, že se vzdáváte sami sebe.

Váš miláček vás bude zneužívat


Jedna možnost je, že váš miláček se bude ve vztahu dusit. Bude chtít mnohem více svobody, než kolik jste mu nebo jí schopni dát. Druhá možnost je ale pravděpodobně ještě horší. Vašemu protějšku se bude vaše až opičí láska zamlouvat. V takové situaci je velmi snadné začít vaší přílišné lásky zneužívat. Dobře totiž vědí, že cokoli udělají, to jim jako vždy zase odpustíte. Nemusí jít jen o věci jako v prvním bodě, domácí násilí nebo podvádění. Mohou ale utrácet společné peníze, nechat se vámi obskakovat, nevyvinou vůbec žádnou snahu vztah udržet. A kdykoli nastane problém, vinu budou házet na vás. A vy zase ustoupíte, protože je milujete.

Ztratíte kontakt s realitou


Všechno zmíněné a další tendence nakonec způsobí, že ztratíte kontakt s realitou. Nebudete vědět, jak zdravý vztah vypadá, takže pokud někdy v budoucnu přestanete milovat tak moc, nebudete tušit, jak se zbavit nashromážděných zlozvyků. Po čase ztratíte sami sebe a se světem budete komunikovat jen skrze optiku svého miláčka. Vše budete posuzovat na základě toho, jestli se to bude, nebo nebude líbit vašemu protějšku. Přestanete rozumět ostatním lidem, protože jste tak dlouho veškerou interakci měli jen s tím jedním člověkem. Pokud jste dosud měli zaměstnání, brzy jej ztratíte, bez vlastního myšlení se totiž pracovat nedá. Veškeré vaše já bude postaveno na někom jiném.

Cokoliv se přehání, je ve výsledku škodlivé. Včetně čistého citu, jakým je láska. Usměrňujte se i v lásce a udržte tak váš společný svět úžasný.