Jdi na obsah Jdi na menu
 


Může za to doba aneb proč dnešní vztahy nevydrží?

31. 1. 2019

Zvykli jsme si mít všechno hned a na požádání. Se vztahy je to ale jinak. Dnešní digitální doba je báječná. Cokoliv chceme, máme do 24 hodin pod nosem, můžeme mluvit s člověkem vzdáleným půl světa a vidět ho můžeme nanejvýš do dvou dnů, namísto dřívějších měsíců. Bohužel to stejné očekáváme i od partnerských vztahů. A když se nám to nesplní, končíme a jdeme hned „o vztah dál“. Jaká jsou negativa dnešní doby? Doby, která ničí naše vztahy?

Utíkáme, místo abychom hledali řešení

Digitální doba přinesla rychlé řešení na všechno. A tak místo toho, abychom hledali řešení, raději ze vztahu utečeme a zkusíme to znova. Chvíli to i funguje – nový vztah je bez problémů. Jenže to je jen fata morgána. Jakmile se spolu trochu sžijete, začnete řešit vztah i na každodenní bázi. A to, před čím jste předtím utekli, je zpátky.

Pokud stále navazujete nové a nové vztahy, z důvodu, že jste si přestali s partnerem rozumět, přestaňte chybu hledat ve vztazích. Utíkání od problému jej nevyřeší. Buďte k sobě upřímní, a začněte hledat chybu / chyby v sobě. Sebe můžete napravit, druhé ne. Když budete znát sebe, snadno najdete řešení i ve vztahu k dalšímu člověku.

Chceme dostat, bojíme se dávat

Kapitalismus je sice svobodný a může být dost výhodný. Jeho lekce si ale neberte do vztahu. Předávejte si navzájem svou pozornost, čas, věnujte energii budování vztahu. Pokud se neučíte, nenajdete si dobrou práci. Pokud nepoložíte základy, dům se vám zbortí. A tak je to i se vztahem. Pokud budete jen brát, zanedlouho vám ze vztahu zbude jen prázdná skořápka. A i kdyby vám partner zůstal, měli byste jen nablýskaný vnějšek a uvnitř prázdno. Dejte něco zpátky.

Schováváme se za negace a bojíme se pozitiv

Je snazší říct, že vám ten druhý nevyhovoval, nebo vás podváděl, nebo jste zkrátka neměli být spolu. Místo abychom se snažili najít společnou řeč, schováváme se za zdí obviňování a lží. Hlavně, aby vina nepadla na nás. Soustřeďte se na pozitiva. Pro radu nebo sdílení radosti ve svém životě spíše zajdete k někomu, kdo vás povzbudí, vyslechne, dá vám lásku. K někomu, kdo vás ocení. Nemůžete dostat pozitiva, když dáváte jen negativní věci. Tak to nefunguje. Dávejte to, co chcete sami dostat a nepřijdete zkrátka.

Nesoustředíme se na současný okamžik

Sousedovic tráva je vždycky zelenější, než je ta vaše a tak je to i s lidmi. V práci, na ulici, v obchodě, kamkoliv se podíváte, je plno nového. A jiného. Napadá nás tedy, co když je tamta žena milejší a támhleten muž víc sexy? Tak dlouho koukáme, až zapomeneme, že právě ten náš partner je také jedinečný a jiný než všichni ostatní. Přestaňte kroutit hlavou ze strany na stranu a místo toho se soustřeďte na člověka před sebou. Poznávejte jeho nebo její hodnotu, prohlubujte znalosti toho, co vás na nich zaujalo. Soustřeďte se na sebe v okamžicích, kdy jste spolu.