Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mýty o nevěře

28. 5. 2018

O nevěře koluje spousta mýtů. Jak se jí vyhnout, kdo za to může, co můžete udělat, abyste ji nepřivolali. Pravdou ale je, že nemůžeme kontrolovat chování ostatních. I když tedy můžete udělat něco málo, aby se vašeho vztahu nevěra netýkala, notorické „sukničkáře a kalhotářky“ nenaučí nic. Jaké jsou největší mýty kolem nevěry?

Hledáme, co ve vztahu chybí
Asi nejnebezpečnější mýtus tvrdí, že pokud ve vztahu něco chybí, hledáme to jinde. Není potom divu, že to vyčítáte sobě, i když ti podvedení jste vy! Vztahy jsou ale kromě lásky založené i na důvěře a jistotě. Přece si nemyslíte, že když vám partner / partnerka zahýbá, že hledá „jistotu“! Častěji jde o vzrušení z nového, co sami v sobě popíráme. Zaujme nás vlastnost, kterou doma nevidíme. Nevěru to neomlouvá! Ale pokud jste na té podváděné straně, rozhodně si nic nevyčítejte.

Muži chtějí sex, ženy hledají lásku
Tuhle výmluvu můžete slyšet z úst vlastních kamarádů, když se jim svěříte. Nic ale nefunguje tak jednoznačně. Různé sexuální a milostné potřeby má člověk od člověka. Na pohlaví vůbec nezáleží. Tahle výmluva navíc napomáhá i tomu, když má žena poměr na jednu noc, nebo se muž zamiloval do jiné. „Funguje to naopak“ pomáhá nevěru zakrýt.

Nevěra je znamením, že vztah vyšuměl
Tuhle výmluvu nejčastěji uslyšíte od kamarádů a kamarádek, kteří opustili partnera kvůli někomu jinému. Původní vztah prý vyšuměl a nevěra tak byla přirozeným výsledkem. Možná u těch, kteří nemají dost odvahy na ukončení vztahu. Pravdou ale je, že podvádění může postihnout i ty páry, které jsou na tom skvěle. Nehledejte hned problém ve vztahu vás dvou. Podvádějící partner něco řeší sám v sobě. Na vyšumění současného vztahu se vymlouvá jen proto, aby utišil nebo utišila vlastní svědomí.

Můžu za to já
Častěji se objevuje u žen. České i slovenské ženy jsou naučené postarat se a obětovat se pro celou rodinu. Nemalou měrou působí staletí i kultury, kde se ženská nevěra brala jako velice vážný problém, zatímco ta mužská se přehlížela. Pod vlivem toho všeho není divu, že ženy občas přemýšlejí, čím svého muže přinutily k tomu, aby je podváděl. Přestože je tento mýtus skoro vyhubený, stále existuje. Nenechte se tedy zviklat! Nemůžete kontrolovat chování druhých. Ani děti od jistého věku neposlouchají, natož pak partner. Rozhodně však neházejte vinu na sebe.