Jdi na obsah Jdi na menu
 


Palčivé otázky o lásce

2. 7. 2017

Všichni hledáme lásku na celý život. Málokdo ale umí jednoduše říci, co to láska je. Zkoušeli jste někdy shrnout v jedné větě, co přesně hledáte? Většina z vás to nezvládne. V životě pak hledáte „cosi“, co není divu, že nenacházíte. Vybrali jsme pro vás ty nejpalčivější otázky, jejichž odpověď vám pomůže definovat vaši představu o lásce.

Bez čeho se partnerský vztah neobejde?
Důvěra, vzájemná opora, vědomí, že se na sebe můžete spolehnout a sebedůvěra obou. Pokud něco z toho ve vztahu / v manželství chybí, vztah nikdy nebude ideální. Hádky, krize a neshody k němu patří stejně jako láska a pocit štěstí. Společné trávení volného času je pak přirozenou „podmínkou“. Tím vytváříte nové zážitky a společné pozitivní vzpomínky. A to vás ve vztahu spojuje.

Neprožili jsme tu prvotní vášnivou zamilovanost? Může to vyjít?
Láska mezi dvěma lidmi může vyrůst i z přátelství. V takovém případě přejdete přirozeně z kamarádství rovnou do vztahu. Zamilovanost je ale důležitá kvůli jiskře, na kterou vztah budujete první dva roky. Zamilovanost obohacuje zejména intimní život. Můžete se k ní v myšlenkách vracet v období krize. Vztah bez zamilovanosti je ale vystaven na stejném hodnotovém systému, úctě a zájmech. Pravděpodobně ale bude váznout na intimitě, dotecích, silné přitažlivosti a sexu.

Musí zamilovanost vždy vyprchat?
Zamilovanost je velmi silné prožívání. Chcete se svým milovaným trávit maximum času, dotýkat se, poznávat se? Pokud ano, v tu chvíli fyzicky i psychicky prožíváte vše velmi intenzivně. Takové vrcholy ale tělo vydrží jen krátkodobě. Intenzivní strach nebo stres mají devastující účinky, pokud je prožíváte příliš dlouho nebo příliš často. Stejně by nakonec fungovaly i pozitivní emoce, byť svým vlastním způsobem.

Jak poznat pravou lásku?
Pravá láska je dlouhodobá záležitost. Po půl roce, po roce, možná ani po dvou letech se nedá poznat, zda je to skutečně ta pravá. Více než kdy jindy se v tomto případě musíte spolehnout na své pocity. Nápovědou je, pokud ji cítíte jako velkou a silnou, či takovou, která je schopna překonat krize nebo naopak i ta šťastná období. Ustojíte ji, pokud bude mít partner výrazně úspěšnější kariéru než vy? Nebo pokud zdědí velký majetek? Jestliže chcete zůstat s tím pravým, musíte počkat. A spolehnout se na své vlastní pocity a instinkty.