Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pravda o vztazích, kterou nikdo nechce slyšet

28. 2. 2019

„Náš vztah je nádherný a nikdy neskončíme jako ostatní!“ Jenže přesně tohle si myslí každý. Každý máme tendenci se domnívat, že právě ten náš vztah je ten jediný, který překoná i největší překážky. Že nikdy neskončí zklamáním, nikdy se v něm neusadí nuda. Budete se svým protějšek navždy spokojeni? I tyhle myšlenky má ale každý a už to napovídá o tom, že ani váš vztah nemusí být zas tak výjimečný.

Níže naleznete nejtvrdší pravdy o vztazích, které většinou nikdo nechce slyšet. Pokud se s nimi ale vyrovnáte, zvýšíte svou šanci na opravdu úspěšný vztah.

Pravděpodobně neexistuje nikdo jako „Ten pravý / Ta pravá“

Hledáme svou druhou polovičku. Jakmile ji nalezneme, máme na mysli TU pravou lásku svého života, bude vše v pořádku. Jenže praxe milionů lidí před námi (a vztahových koučů, psychologů, právníků…) říká něco jiného. Neexistuje „Ten pravý / Ta pravá“. Je jen člověk, kterého si vyberete. Člověk, se kterým se rozhodnete něco vybudovat. Teoreticky jste si mohli vybrat kohokoli jiného a byl by stejně tak dobrý nebo dobrá. Jenže vy jste si zvolili právě toho jednoho / tu jednu. Od daného momentu pracujete na tom, abyste do sebe lépe zapadli. Aneb uděláte si Toho pravého či Tu pravou z vámi vybraného člověka.

Tu a tam bude váš vztah mizerný

Totální štěstí je v životě, a zvláště ve vztazích, nedosažitelné. Někdy se prostě budete cítit mizerně bez zjevného důvodu. Tak to je. Neustávající pocit štěstí neexistuje, normální stav je neutrální. Cítíte se „nijak“. Desítky let nám ale okolí nalhává, že vztah je cesta právě k dosažení neustávajícího štěstí. Je proto těžké pochopit, že přestože se nepohádáte, ani váš partner nic neprovede, tu a tam prostě budete naštvaní, podráždění, sotva snesete pohled jeden na druhého. Budete se nudit, budete frustrovaní. Chvíle, kdy se cítíte mizerně jak jednotlivě, tak ve vztahu, k tomu všemu zkrátka patří. Je to zcela normální. Nebojte, přejde to.

Naprosto každý má vztahové problémy

Máte před očima vztah vašich prarodičů a chcete mít přesně takový? Vždy jste ho viděli jako naplněný, milující, klidný a plný humoru. Jenže i oni mají své problémy. Jen vám je nikdy neukázali. Stejně tak vztahoví kouči občas nerozumí svému protějšku, rozvodoví právníci se žení, psychologové zabývající se vztahy se pohádají se svým miláčkem. Nemusíte se cítit špatně, že zatímco všichni kolem vás vypadají šťastně, vy jste se už potřetí tento týden pohádali. Oni mají také své problémy. Nevzdávejte se tedy po první hádce nebo krizi.

Přitahují nás nejčastěji ti, kteří nás později dohánějí k šílenství

Slyšeli jste už, že se „protiklady přitahují“? Jedná se o jedno z nejpravdivějších rčení, které existuje. Pokud například svůj život řídíte přísně podle kalendáře a v životě jste nepřišli pozdě na schůzku, potkat bohéma je neuvěřitelně vzrušující. A naopak. A přestože jsou prvotní rande skutečně opojné, po čase vás nepochopitelné zvyky vašeho miláčka začnou dohánět k šílenství. Někdo se zcela opačnou náturou vás nikdy nenechá ustrnout a vy jeho nebo ji. Nevzdávejte se, můžete spolu fungovat přímo ukázkově. Chce to ale toleranci, zvědavost, ochotu zkoušet nové. A nenechat se dohnat k šílenství.