Jdi na obsah Jdi na menu
 


První dny vztahu

20. 6. 2020

Úplný začátek vztahu je nejdůležitější. Způsob vašeho chování k partnerovi, a naopak jeho chování k vám, totiž určí celý zbytek vašeho vztahu. Aby vaše láska vydržela co nejdéle, musíte si umět nastavit vlastní „podmínky a požadavky“. Růžové brýle nebudete nosit věčně! Pojďme tedy probrat, na co musíte pamatovat první dny vztahu.

Buďte upřímní (k miláčkovi i k sobě)

Na samém prvopočátku vztahu je naprosto normální, že chodíte trochu do extrémů. Dáváte půlku platu za dárky, doslova utíkáte z práce klidně i o tři hodiny dříve, nebo ze sebe navzájem nemůžete spustit ruce. Předstíráte, že jste někdo, kdo nejste, protože tak moc chcete svůj nový protějšek ohromit? Jenže dříve či později se vrátíte do reality a co pak? Váš miláček vám najednou vyčítá, že jste se změnila / změnil nebo vaše city ochladly. Proto buďte hned od začátku vztahu k sobě upřímní a nedělejte nic, co nemůžete dlouhodobě udržet. Jistě, dělejte pro sebe hezká gesta. Ale nepřetvařujte se a nedělejte zvyk z něčeho, co nebudete dělat i nadále.

Pozor na varovná znamení

Růžové brýle jsou zrádné. Internetové seznamky nám naštěstí umožňují varovná znamení zachytit dřív, než si je vůbec nasadíte. Na druhou stranu predátoři to vědí také a naučili se lépe předstírat. Dávejte si tedy velký pozor a všímejte si nesrovnalostí, pýchy, lží, skrývání, jak zvládají hněv a jejich charakteru. Samozřejmě nikdo není dokonalý. Drobné zlozvyky a vzteklounství jsou něco úplně jiného.

Dejte znát svá tabu

Je velmi snadné své nejzazší hranice skrývat a držet svá tabu pro sebe. Nechcete svůj protějšek vyděsit hned na začátku. Je ale skutečně důležité, abyste alespoň ta nejdůležitější tabu dali znát hned na začátku. A dozvěděli se ta opačná. Nesnášíte zvířata a nesnesli byste doma ani křečka, natož psa? Chcete děti? Nikdy byste nežili s alkoholikem? Zaveďte na to řeč. Pokud jste ochotni o věcech vyjednávat, také to řekněte. Pakliže za tuhle hranici zkrátka nepůjdete, mluvte o tom. Proč je to tak důležité? Váš nový miláček se může hned na začátku rozhodnout, zda chce ve vztahu s vámi pokračovat, nebo naopak vztah ukončit.

Komunikujte tak, aby to mělo efekt

Nastavte hned na začátku komunikaci tak, abyste z ní něco měli. Je skvělé vtipkovat, flirtovat, lichotit a celkově vést lehké a povzbudivé konverzace. Zároveň se ale nevyhýbejte hlubokým rozhovorům. Jen tak totiž poznáte toho druhého do hloubky. Zkrátka buďte hned na začátku vyvážení. Nemusíte první schůzky „prožít naplno“ ve smyslu, že budete stále něco dělat. Jen tak sedět a povídat si je stejně důležité.

První dny skutečně určí směr, jakým se bude váš vztah ubírat. Tvarujte ho hned od prvního dne.