Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozdíl mezi zalíbením a láskou

22. 9. 2020

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký je rozdíl mezi zalíbením a láskou? Být přitahován k někomu totiž automaticky neznamená, že jste do něj zamilovaní. Respektive, že k lásce dojdete! Podívejte se, jaké jsou hlavní rozdíly mezi prostou přitažlivostí a něčím víc, co může přerůst v lásku.

Přitahováni jste idealizovanou verzí. Milujete osobu pod povrchem

Zalíbení způsobuje, že jste si zamilovali idealizovanou osobu. Tedy vaši představu o druhém člověku, jak vypadá, jak se chová a jak reaguje. Pokud chcete druhého člověka skutečně poznat, ptáte se na jejich myšlenky a přání, zajímá vás, co si myslí. Tehdy má vztah mezi vámi budoucnost. Jak to poznáte na první dobrou? Pokud se váš objekt zájmu ostříhá a náhle není tak hezký nebo hezká, jedná se o zalíbení. Ostříhá se a je stále sexy? Pak jste zamilovaní.

Zalíbení hodně hraje na vlastnictví. Láska vás vnitřně povznáší

Už při prvních kontaktech a rande poslouchejte, kolik přivlastňovacích zájmen (ne)uslyšíte. Zalíbení je v podstatě celé o „Jsem celá tvoje / celý tvůj“, „Jejich záležitost“, „To triko ode mě mu / jí tolik sluší“. Když něco nebo někdo tahle vlastnická práva poruší, máte tendence žárlit. Nebo váš protějšek. Když jste skutečně zamilovaní, nemáte potřebu rozlišovat a zdůrazňovat, co je vaše, co jejich. Více se zajímáte o posílení vztahu jako takového a jak se posunete dál jako pár.

Zalíbení diktuje, koho chcete vy. Láska způsobuje, že chcete to nejlepší pro ně

Přitažlivost je skutečně jen o touze a tělesnosti. Chcete někoho a užíváte si to. O to víc, pokud chtějí i oni vás. Chcete je zahrnout do každého okamžiku svého života, možná máte i pocit, že jste nikdy nic nechtěli víc. Láska ovšem znamená, že chcete to nejlepší pro někoho jiného, ne pro sebe. Dokonce i když tento človíček tyto city neopětuje.

Zalíbení vás svazuje. Láska osvobozuje

Silné zalíbení může způsobit až závislost. Máte dojem, že toho druhého musíte mít, jinak už nebudete šťastní. Váš pocit duševní pohody silně závisí právě na tom člověku a jak se chová k vám. Každé ostré slovo vás zraňuje, vy to ale nemůžete nijak změnit. Láska vás oba naopak osvobozuje. I když vás stále zraňuje, pokud váš vyvolený necítí to samé, není to konec světa. Přejete si hlavně to, aby byli šťastní a spokojení.