Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strach stimuluje sexuální touhu

14. 12. 2020

Hledáte zatím nevyzkoušený způsob, jak vnést do partnerské postele vzrušení? Možná znovu vzbudit vášeň, která se pomalu ztrácí? Pusťte hororový film. Proč? Strach stimuluje libido a my jsme pak vášnivější. Pojďte se dozvědět víc.

V každém hollywoodském hororu s vysokoškoláky to je. Zatímco kolem nich pobíhá šílený vrah se sekerou nebo dům okupuje zlá entita ze záhrobí, minimálně jeden pár se uprostřed toho vášnivě pomiluje. Na první pohled způsob, jak do filmu dostat trochu toho „sex prodává“. On ale ten koncept není vůbec tak nereálný.

Evoluční instinkt přežití

Každý organismus, lidi nevyjímaje, má systém „bojuj nebo uteč“, který se aktivuje ve chvílích, kdy jsme v nebezpečí. Ve stresu, jako třeba při hádce, a při strachu se do našich těl vyplaví látky, jež nám mají zajistit rychlejší běh, ostřejší reakce a celkovou zvýšenou bystrost. To všichni známe.

Nečekaný sympaťák

Za tyto látky je zodpovědný sympatický nervový systém. Právě ten mobilizuje zásoby energie. Protože je ovšem zodpovědný právě za energii, má na svědomí i motivaci, elán nebo nadšení. Takové to „nervózní nadskakování“, které se občas projevuje právě u strašidelných filmů, znáte to také? Čekáme „lekačku“, a protože víme, že někde za dveřmi bude čekat onen šílený vrah se sekerou (a že tohle už je nějaká motivace), sympatický nervový systém nám zrychluje srdeční tep, rozšiřuje cévy svalů a mimo jiné zpomaluje zažívání.

Nutkavý pocit k akci, rozšířené cévy, chuť se „vybít“… Strašidelný film dovede vyvolat stejné pocity jako dobrá předehra. Tak šup do ložnice! Sex po bezprostředním pocitu nebezpečí může být ten nejlepší, který spolu zažijete. Ze stavu ohrožení se přehoupnete do pocitu nezranitelnosti a triumfu, nahromaděnou energii v těle využijete tím nejlepším způsobem.

Nejlepší sex po hádce?

Hádka je na tom podobně jako strach. Tu ovšem silně nedoporučujeme vyvolávat schválně, jen abyste si možná užili skvělý sex. To „možná“ je důležité. Tak jen abyste se necítili nepříjemně, či dokonce zneužitě.

Během hádky se také aktivuje stav přežití. Rozdíl je pouze ten, že místo nás samotných je v ohrožení „jen“ vztah. I proto zvláště při hádkách s partnerem vám začnou rudnout tváře, zrychluje se dech a srdce buší jako po sprintu na 300 metrů. A všechny tyto příznaky jsou přesně stejné, jaké pociťujeme i při vzrušení.

Není tedy divu, že občas s miláčkem na hádku zapomenete a místo toho skončíte propletení v posteli. Milování a následný orgasmus v těle vyvolá protipól stresových hormonů. Místo rozepří se zklidníte a jste k sobě blíž. Na druhou stranu jste po hádce a pak po sexu unavenější než kdy dřív – taková bouře hormonů vás spolehlivě vyčerpá.

Takže až zase někdy ukončíte hádku vášnivým milováním, nic si nevyčítejte. Druhý den si ovšem najděte čas a co nejklidněji a nejvěcněji důvod hádky vyřešte.

Horor jako předehra

Závěrem tedy, pokud už jste vyčerpali všechny možné nápady, jak rozvířit vášně, zkuste strašidelný film. Podzim a dušičky už jsou sice za námi, ale ve stále pokračujícím lockdownu se čas občas ztrácí, nebo ne? Vánoční čas také nesedí každému. Pošlete děti spát, zhasněte světla a pusťte si nejstrašidelnější film, který najdete. A zažijte milování, jaké jste už dlouho neměli.