Jdi na obsah Jdi na menu
 


Určitě chcete to, co hledáte?

28. 8. 2018

Všichni máme utvořený názor na to, jak má vztah vypadat. Nezáleží na tom, zda si ho nesete z dětství, nebo si tenhle „předsudek“ vytvoříte ze zkušeností v předchozích vztazích. Jenže každý vztah je jiný a co předtím fungovalo, nemusí nutně fungovat znovu. Výška či váha vašeho protějšku také nezaručuje krásný vztah. Často máme navíc sklony chtít to, co je pro nás nejhorší. Víte, co doopravdy chcete ve vztahu? Položte si následujících 7 otázek.

1. Chcete zaujmout tradiční role?

Možná sníte o velké rodině s mužem živitelem a ženou ochránkyní rodinného krbu. Nebo chcete mít nanejvýš dvě děti, chůvu a velkou kariéru u obou z vás. Co si přeje ten druhý, poznáte velice brzy a nemusíte se ani ptát. Pokud chcete každý něco jiného, váš vztah nebude z těch dokonalých.

2. Záleží mi na tom, kolik vydělává?

Ve skutečnosti to není těžká otázka. V pubertě je brigáda u kasy v Tescu úplně normální. Pokud to ale vašemu miláčkovi stačí, zatímco vy tuhle minimálně placenou práci pokládáte za odrazový můstek, nastanou potíže. Peníze jsou jen nejsnazší ukazatel. Podvědomě se ptáte na ambice, životní úroveň a způsob myšlení svého partnera.

3. Chcete sdílet úplně všechno, nebo mít i svá tajemství?

Jak blízko chcete být svému protějšku? Chcete mít partnerství dvou nezávislých lidí, nebo spolu chcete sdílet veškeré myšlenky, nápady a přání? Zamyslete se, jestli hledáte někoho, s kým chcete sdílet každý myslitelný aspekt vašich životů, od historek z práce, přes trapné okamžiky v dětství až po tu nejtajnější myšlenku, nebo zda jste spíše na tajemno a nezávislost.

4. Chcete svou lásku ukazovat na veřejnosti, nebo ne?

Líbání na veřejnosti není pro každého. V pubertě je to něco normálního, později už to tak být nemusí. Chcete být ten pár, který se líbá, vodí za ruku a občas „nenápadně“ přejede rukou po stehně? Nebo si chcete všechno toto nechat za zavřenými dveřmi? Pokud jste každý jiný, nakonec se na veřejnosti bude vždy jeden cítit trapně a ten druhý odmítaný.

5. Jak přísní budete na děti?

Jste spíše volnomyšlenkářský, nebo velmi striktní rodič? Mít jednoho rodiče, který vše zakáže, a druhého, který zase všechno dovolí, je neudržitelné. Vaše děti budou nakonec vychovávat vás. Nemusíte být dokonale jednotní, příliš velká odlišnost je ale devastující. Pokud a kdybyste spolu měli mít děti, jak moc na ně budete přísní?

6. Chcete se na sebe spoléhat, nebo být nezávislí?

Někdo chce vztah, kde se na sebe můžete vždy a za všech okolností spolehnout. Někdo zase takový, že si své problémy dokážete vyřešit sám a neběží za vámi hned „s prosíkem“ o pomoc. Chcete mít ten typ vztahu, kde se opíráte jeden o druhého, nebo kde vlastní problémy nenakládáte na partnerova bedra?

7. Chcete vše probírat dohromady, nebo dělat vlastní rozhodnutí?

Je koupě vašeho vysněného auta jen a pouze vaše rozhodnutí, nebo o tom přemýšlíte společně? Někdo chce být zahrnutý do každého většího rozhodnutí. Pokud je vynecháte, cítí se odstrčení nebo uražení, jelikož si nevážíte jejich názoru.  Chcete změnit práci a oznámit to vašemu protějšku až po podepsání výpovědi, nebo chcete vše nejdříve probrat a rozhodnout se o dané situaci společně?