Jdi na obsah Jdi na menu
 


Už žádné trapné ticho aneb jak konverzovat bez záseků

23. 2. 2021

Konečně jste se odhodlali vyrazit za okouzlující dámou či šarmantním pánem, ale najednou vám došla slova. Zvýší se vám tep, začnete se potit a v hlavě máte „prázdno“. Na poslední chvíli změníte směr cesty a večer si vyčítáte svou zbabělost. Poradíme vám, co dělat, aby se tato situace už nikdy neopakovala.

Určete si cíl konverzace

Ještě než vyrazíte na schůzku, se rozhodněte, co je vaším cílem. Buďte konkrétní: pokud si řeknete jen „seznámit se“, nakonec ničeho nedosáhnete. Ke svému vysněnému či vysněné totiž dojdete a možná si i trochu popovídáte, ale to bude všechno. Místo toho si řekněte, zda chcete získat telefonní číslo, pozvat partnera / partnerku na další schůzku, nebo zjistit, zda jste opravdu chodili na stejnou školu, protože vám někoho připomínají.

Začněte konverzaci zajímavou, případně zábavnou větou. A dále směřujte konverzaci k vašemu cíli. Neutečte dřív, než dosáhnete svého cíle (nebo odpovědi „ne“).

Více mluvte o sobě

Všechno nás učí, že se máme při seznamování a na prvních schůzkách hodně ptát. Poznáme tak toho druhého. Jenže si představte, že se vás někdo neustále na něco vyptává. Budete si připadat jako u výslechu. Připravte si dvě tři otázky a rozvíjejte konverzaci kolem nich. Nemusíte se na všechny zeptat hned na první schůzce. Když vás řeč zavede jinam, tak vás zkrátka zavede jinam. Udržte konverzaci vyváženou, co se týče informací. Ptejte se, ale mluvte i o sobě.

Naučte se „to je, jako když…“

Výborná fráze při konverzaci. Zvláště s někým, s kým se teprve poznáváte. To je, jako když jsem byl / byla tam a tam, to je, jako když jsem tenkrát… Perfektní a zcela nenásilná věta ke změně tématu prakticky na cokoli.

Také více používejte „mám rád / ráda“ a „nemám rád / ráda“. Skvěle dáte najevo, na čem vám záleží. A pokud váš protějšek náhodou nesouhlasí, nebudete znít arogantně.

Otevřené otázky

Asi netřeba představovat. Používejte otázky, na které se nedá odpovědět ano / ne, případně jednoslovně. Často začínají příslovci jak, kde, proč, kdy, co a o čem. Protože se na otevřené otázky nedá odpovědět krátce, váš protějšek se rozpovídá a vy máte hned na co navázat. Otevřené otázky podporují otevřenou a plnohodnotnou konverzaci.