Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vím o nevěře. Mám to řešit?

31. 3. 2021

Vaše obavy se naplnily a vy jste zjistili partnerovu nevěru. Našli jste esemesky nebo jste si domysleli, že vás vaše láska podvádí. Otázka zůstává: Co teď? Říct, či neříct? Než se rozhodnete, odpovězte si na následující otázky.

Jaký je váš cíl?

Nejčastější chyba je, že manželovi nebo manželce vmetete nevěru do tváře a pak… NIC. Čeho jste tím chtěli dosáhnout? Náhle tuhle otázku řešíte až teď, když myslíte na spoustu jiných věcí. I když je to těžké, dejte si alespoň pár dní na uklidnění emocí.

Máte partnerskou krizi a nevěra je další rána? Chcete už konečně věci řešit? Chcete vědět proč se tak stalo? Toužíte se jen zbavit bolesti aneb to partnerovi / partnerce doslova vmést do obličeje, ať se obhájí? Chcete se rozejít? Můžete mít ještě další důvody nebo klidně i všechny dohromady. Než ale cokoli řeknete, rozmyslete si, jaký je váš cíl.

Co jste ochotni obětovat?

Zapřemýšlejte, co jste ochotni obětovat. Na něco totiž dojde, i když nevěrný je ten druhý. Jde o stejný proces jako výše, tentokrát ale z trochu jiného úhlu. Nejprve si řekněte, jak předpokládáte, že celá situace dopadne. Ve váš prospěch, nebo neprospěch? Myslete v tuto chvíli opravdu jen na sebe.

Odhalit nevěru může vést až k rozvodu. Přestože jste v tom nevinně, náhle budete stát před otázkou, jak se uživit samostatně, kde bude kdo bydlet, jak se vypořádáte… Zároveň, pokud se rozhodnete nic neříct, vydržíte to? Co vědomí, že vás vaše polovička s někým podvádí?

Samostatná otázka jsou pak děti. Zejména ženy mívají pocit, že nemohou vzít dětem jinak fantastického otce. V tuto chvíli ale myslete skutečně jen na sebe. Dokážete se „smířit“ s nevěrou? Jak potvrzují studie, pro děti samotné je lepší klidný rozvod než vyrůstat v dusné atmosféře, kde jsou rodiče sice spolu, ale nekomunikují.

Co se asi stane?    

V rozhodování také hodně záleží, zda jste odhalili jednu, nebo už vícenásobnou nevěru. Ač se to nezdá, vícenásobná nevěra je ta lepší varianta. Lidé, kteří podvádějí opakovaně, většinou nechtějí svou manželku / manžela opustit. To vám nahrává, pokud se přikláníte spíše k variantě, že nic neřeknete.

U jedné nevěry a zvlášť pokud nevěrník / nevěrnice nejsou promiskuitní, je častěji lepší to říct. Zvláště pokud chcete situaci řešit a překonat. Mnoho takových nevěrníků pak dokonce říká, že se jim ulevilo, když jejich životní partner / partnerka na nevěru přišel / přišla.

Tady je ale nejdůležitější, jak dobře svého muže / ženu znáte. Každý člověk je jiný a stejně tak každá situace. Zkuste si představit, se vším, co o své polovičce víte, jak asi zareaguje.

Závěrem

Než partnerovi řeknete, že víte o jejich nevěře, rozmyslete si to. Zvažte veškerá pro a proti, co vás to bude stát, jaká (zatím) hypotetická budoucnost vám vyhovuje nejvíc. Co byste ovšem měli zvážit jak předtím, tak po všech úvahách, je opět: „Co chci, aby z toho vzešlo?“ Chcete situaci vyřešit, ať už je výsledek víceméně jakýkoli, nebo si chcete ulevit od bolesti a na celou situaci zapomenout? Rozhodnutí je jen na vás.