Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zbavte se manipulátora

22. 5. 2020

Manipulátoři začínají nenápadně a než se nadějete, mají vás v hrsti. Uniknout ve zdraví, duševním i fyzickém, je pak nesmírně těžké. Rozpoznejte varovné signály dříve, než bude pozdě. Jak tedy poznat manipulátora?

Všechno musí být podle manipulátora

Na začátku vám dovede imponovat svým sebevědomím. Ví, co chce a jde si za tím. Zvláště pokud jste sami nerozhodní, je tenhle rys vašeho protějšku obzvlášť sexy. Rozhodně ale zbystřete, pokud se vás snaží dotlačit do rozhodnutí, která jsou jediná správná a pro vás přece nejlepší!

Manipulaci, nebo můžete klidně říkat i bossing, poznáte zejména podle těchto znaků:

•    snadno se rozzlobí
•    snaží se ve vás vyvolat výčitky („Já se tak snažím, a ty takhle?“)
•    nikdy není chyba na jejich straně
•    rádi jsou v roli zachránce
 
Požadují, abyste byli vděční. Za všechno


Nejoblíbenější fráze je: „Já pro tebe dělám tolik věcí a ty přitom…“ Na začátku vztahu pro vás udělají první poslední a vy jste přirozeně šťastní. Jakmile se ale odchýlíte od daného plánu, přicházejí výčitky. Oni kvůli vám zrušili důležitou pracovní schůzku, a vy chcete jít ven s kamarády? Proč jste si nekoupili ten modrý svetr, nebo tu tmavou kravatu? Přece vám říkali, jak vám sluší. Celý den se pachtí v práci a pak ještě doma uklidí, jak to, že to nevidíte? A vy nemůžete ani uvařit? Manipulátoři požadují vděčnost za sebemenší laskavost a snaží se ve vás vzbudit výčitky, když to neuděláte.

Vzbuzují výčitky

Výčitky nepoužívají jen tehdy, když neprojevíte správnou dávku vděčnosti. Postupně vás dostávají do situací, kdy vám má být hloupé v čemkoli neposlechnout. Od oblečení po výběr práce. Manipulátor totiž přece ví nejlépe, co je pro vás dobré. Tak proč je proboha neposloucháte? Pokud přemýšlíte o tom, jestli od vás není špatné sejít se s kamarády, místo toho, abyste šli hned z práce domů, je něco špatně. Čas od času, kdykoli v životě (!), popřemýšlejte, proč neděláte něco, co byste dělat chtěli. Jestli se chcete vyhnout výčitkám od partnera, zamyslete se, zda náhodou nejste ve spárech manipulátora.

Všechno zařídí, nemusíte se o nic starat

Jistě, je příjemné nechat se opečovávat. Rozhodně ale nepodřiďte celý svůj život přáním a plánům svého protějšku. Naprostá závislost je něco, kam se vás každý manipulátor bude snažit vmanévrovat. Podržte si svoje vlastní koníčky a jednoho nebo dva kamarády mimo společný kruh. Je to nejen „bezpečnostní opatření“, ale i nutná součást zdravého vztahu.